SEGÍTSÉG ÉS HASZNOS TANÁCSOK

SEGÍTSÉG ÉS HASZNOS TANÁCSOK

A medenceszegélykő az a burkolat, ami a medence peremére kerül. A legfontosabb szerepe -az esztétikumon kívül-, hogy eltakarja a medence fala és a körülötte lévő járóburkolat találkozását. A medenceszegélykő adja meg medencéje végső stílusát, karakterét, fontos, hogy megjelenését kellő odafigyeléssel igazítsa a környezethez, hiszen a műkő egy rendkívül tartós anyag, sok éven át ez fogja meghatározni a látványt.

Az alábbiakban pár, szerintünk fontos gondolatra hívnánk fel figyelmét

-A műanyag medence szélére mindenképp betonoztasson peremet, hiszen ez a legoptimálisabb fogadófelülete a medenceszegélykőnek. Épített medencék esetében ez már eleve rendelkezésre áll.

-A műanyag medencék köré 20 cm-es betonperemet szoktak készíteni, erre a 23-as szélességű/felfekvésű (összességében 25 cm-es) szegélykő az optimális. Ez egy általános tapasztalat, természetesen bármilyen méretben, egyedi igényeihez alkalmazkodva készítjük köveit.

-Az épített medencéknél a zsalukő mérete határozza meg a medenceszegélykő méretét.

-A térburkolatot előszeretettel tolják neki a medence szélének, de ez hosszútávon nem stabil megoldás!

-Amennyiben térburkolat mellé kerül a medenceszegélykő, célszerű az elöl-hátul gömbölyített típusú medenceszegélykövet választani.

-Amennyiben a szegélykő és a burkolat síkba kerül, célszerű hátul enyhén fózolt medenceszegélykövet választani.

-A medence fala és a szegélykő között mindenképp hagyni kell egy hézagot, hiszen a különböző anyagoknak más-más a hőtágulása.

-Amennyiben a medencére fedés kerül, a szegélykő méretét illetően külön egyeztetésre van szükség!